My New York Journal #5

Barbie har taget på

Barbie-eurowoman-trinetheodora-sundhedsblogDen originale og den nye Barbie. Billede herfra

Jeg elskede Barbie-dukker dengang jeg var barn. Jeg havde et hav af forskellige prinsesser og helt op i mine tidlige teenage-år havde jeg også min yndlingsbarbie stående på hylden som dekoration. Hende måtte ingen lege med! Jeg har ligeledes hele min barndom været forelsket i Disneys prinsesser og min mor har fortalt, at jeg havde en natkjole med Pocahontas, som under ingen omstændigheder måtte blive vasket eller blive smidt ud – til trods for den blot var en las til sidst, og jeg skulle i hvert fald nok få lavet en scene, hvis den skulle vaskes. Jeg elsker stadigvæk Disney, jeg elsker også Frost og Elsa. Forskellen på Disneys prinsesser og Barbie, vil jeg dog mene, er, at Disneys prinsesser KAN noget. De er selvstændige, seje og har stærke personligheder – Barbie kan ikke så meget andet end at være lækker for Ken.

Der er blevet lanceret en ny Barbie-dukke… Det synes jeg faktisk også var på tide. Barbie udkom i 1959 og har, som der argumenteres for i Eurowomans artikel her, ikke udviklet sig siden. Hun er stereotyp og fungerer som et ideal for det perfekte. Det, i sig selv, synes jeg er virkelig kritisabelt, og jeg er heller ikke i tvivl om, at det har haft indflydelse på små piger lige siden i et vis omfang. Men nu er der lanceret en ny dukke, som ligner en almindelig kvinde mere, og selvom vi begynder at se et nyt kvindeideal med Kardashian som dronning, så ser jeg ikke problematikken som løst – jeg ser i stedet for et nyt – måske sundere? – ideal, men stadigvæk et ideal, som er svært for den almindelige kvinde at leve op til.

trinetheodora-fitnessblog-curves-stronggirlsVil der altid være et ideal at leve op til? Det tænker jeg. Men jeg vil glæde mig til, at der er mere end ét skønhedsideal, som dominerer og alle ikke konstant prøver at opnå ét bestemt ideal. Jeg vil glæde mig til, at jeg kan bevæge mig rundt i fitnessverdenen uden at blive bombarderet med “den perfekte krop” og uden at atleter skal være det ultimative mål. Jeg har selv været hårdt ramt i stræben efter den perfekte numse, en sixpack og runde skuldre, men jeg er virkelig glad for, at jeg har løsrevet mig og flyttet mig længere væk fra det ideal. Jeg ville ønske, at vi stoppede med at sammenligne os selv med fitnessatleterne – det er IKKE et mål i sig selv, hvis du spørger mig. Prøv at tænke tilbage på alle de sportsgrene, du engang har dyrket; måske var drømmen at blive professionel, men var det motivationen for at spille? Var det motivationen for at komme til hver evig eneste træning og yde dit bedste? Måske for nogle få, men det er jo ikke realistisk, at vi alle sammen bliver den bedste og at vi alle sammen bliver betalt for at dyrke vores sport. Og derfor mener jeg heller ikke, at vi bør sammenligne os selv med dem, der ønsker sig den levevej. Vejen til professionel bodybuilding/fitness er mindst ligeså lang og ligeså urealistisk for den almindelige dansker som en professionel kontakt i fodbold eller håndbold. De fleste piger, der konkurrerer i disse år er jo amatører og konkurrerer på amatørniveau. Og det er helt fint – det har jeg respekt for. Jeg konkurrerer selv på amatørniveau i styrkeløft og har før konkurreret i amatørboksning, så det er ikke konkurrencedelen, jeg har et problem med.

Hvad jeg i virkeligheden har et problem med, er, at fitnessatleters form er et skønhedsideal, som breder sig mere og mere. Hvor mange af os har reelt set lyst til at leve et liv med så mange restriktioner? Med så hårde diæter, steroider, væskeudtømning, dyre bikinier, mørkebrun hud og extensions for bare at nævne et par ting, som figurerer i den verden? Hvordan er det ret meget anderledes end de skønhedskonkurrencer, som Barbie så længe har været symbolet på? Jeg vil gerne væk fra, at disse piger bliver drivkraften i eller målet for den almene danskers træning. Jeg synes, at det giver meget mere mening at man KAN noget med sin krop. Ligesom Disneys prinsesser er et bedre forbillede for vores børn end Barbie-dukken er, fordi de KAN noget. Jeg mener helt bestemt, at man bør stræbe efter at være sund – men det spektrum er også virkelig bredt! Der er mange middelveje mellem atlet og overvægtig, og jeg mener ikke, at man bør sammenligne sig selv med “ekstremerne” i nogen henseender. Man kan vælge at se op til dem, men man bør ikke definere sig selv i forhold til dem.

Jeg siger ikke, at jeg har fundet lykken. Jeg siger ikke, at det, jeg gør, nødvendigvis er det rigtige. Jeg kunne bare godt tænke mig, at vi lærer at acceptere os selv for HVEM vi er og ikke hvordan vi ser ud,  fordi dét tror jeg ikke ret mange af os reelt kan sige, vi gør. Og samtidig mene det 100 procent. Dét synes jeg er ærgerligt, og dét mener jeg, vi bør stræbe efter.

Trine Theodora X

Follow on BLOGLOVIN’ // FACEBOOK // INSTAGRAM

2 KOMMENTARER

 • Nana Regalah

  Jeg savner slet ikke fitness verdenen – og det er virkelig få atleter jeg følger, da det er den samme type billeder, citater, problematikker og emner, som jeg selv var igennem i 1 1/2 år – det hele virker bare som én stor gentagelse: formbilleder, væskeophobninger, “coach siger..”, “jeg savner den her form” og “idag skal mine ben have tæsk”. Jeg føler idag jeg er et helt andet sted i mit liv, så det interesserer mig ikke, og jeg har opgivet at rende rundt og være fit året rundt. For så er der ikke plads til kage, og det har jeg bare accepteret, at det er en vigtig del i mit liv! 😀 Håber folk en dag lærer at acceptere at det er ok at være normal 🙂

  Hilsen Nana Regalah 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie Ølgod

  Du er SÅ sej Trine !! Hvor har du dog bare ret!! Det kunne ikke siges meget bedre. Det er så synd at folk ikke bare kan acceptere sig selv.. Det er så synd at folk sammenligner sig med andre, for ligegyldig hvad er vi IKKE ens! Det er som om, at det eneste rigtige inden for træning (for de fleste), handler om at have mega lav fedt%, meget markerede muskler og træning helst 6 gange om ugen. Folk skal uden tvivl gøre det DE har lyst til, træne som de har lyst til! Stor respekt til dig ! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

My New York Journal #5