Av for en bentræning

Balance?! Stop nu jer selv

IMG_1163Jeg føler, at der i hele den her sundhedsdebat efterhånden kun er et svar. Balance. Nej, det er faktisk løgn, der er to – det andet er alt med måde. Jeg er efterhånden pissetræt af at stort set samtlige sundhedsbloggere og sundhedsprofiler på Instagram vifter med balance-flaget, hver gang de deler fredagsslikken eller Big Mac’en. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man føler, at man gang på gang skal retfærdiggøre sig selv på den måde? Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor det altid inkasserer store klapsalver, når man viser billeder af sin såkaldte uperfekte sider, fordi man fremstår som sundhedsideal? Er det fordi, det gør én relaterbar?

Det er som om, at det er en modreaktion til hele den sundhedshype, der dag for dag bliver mere og mere udtalt i vores lille land. Det virker simpelthen bare så frelst. Som jeg ser det, er der tre dominerende poler: de ekstreme sundhedsfreaks, der stædigt holder på, at broccoli smager bedre end et studenterbrød fra Kvickly-bageren, de fuldstændig ligeglade, der spiser ligeså mange pizzaer, som det passer dem og desuden bruger meget tid på at have ondt i røven over dem, der siger nej tak – og så er der balance-folkene, som egentlig træder et skridt væk fra debatten ved at smide det kort. Det er lidt ligesom at smide kortet om ytringsfrihed i en diskussion – så har man ligesom tabt… De bruger oceaner af tid og ressourcer på at definere hvad sundhed er for så alligevel bare at konkludere at det handler om balance. Okay, men hvad er balance? Fredagsslik? Et stykke (mørk!) chokolade hver dag? At drikke vin med veninderne – uden dårlig samvittighed? Og hvad har samvittigheden egentlig med det her at gøre? “JA, jeg spiser også slik engang i mellem, jeg er jo også bare et menneske. Det skal der er også være plads til, det handler balance. Alt med måde, ikkå?” Hvornår blev samvittigheden en bærende faktor?

Handler det i bund og grund ikke om, at vi skal fodre vores krop med det bedst mulige brændstof? Handler det ikke i bund og grund om, at sundhed har ligeså mange ansigter, som der er folk i verden? Handler det ikke om, at vi er fucking forkælede, at mad for os ikke længere handler om at overleve?

Men hvad er det så jeg står for, når jeg har et problem med ordet balance? For mig betyder sundhed at gøre og indtage, hvad der er godt for mig. At give min krop de bedst mulige betingelser. Og det indebærer ikke at udelukke det ene og det andet fra kosten, det handler om at tage det gode valg, men at der naturligvis er plads til det hele – for lidt og for meget fordærver alt, er det ikke sådan? For i bund og grund er jeg jo enig langt hen ad vejen med balance-folkene, jeg er bare virkelig træt af at det efterhånden er sådan sundhed skal defineres. Sundhed kan ikke defineres udelukkende af mad og fødevarer; at være sund er ikke at leve af salat og kylling, men det er derimod at være tilfreds med sig selv, sin person, sit liv, sit job, sin kæreste, sine venner, sin livsstil, sit studie, sin lejlighed, sine forældre, sin familie, sit sind, sit humør, hvad man gør, hvordan man gør det og at vide hvorfor man gør det.

Sundhed kan ikke defineres entydigt… Kan det?

Trine Theodora XX

Follow on BLOGLOVIN’ // FACEBOOK // INSTAGRAM

23 KOMMENTARER

 • […] sundhedsdebatten og hvordan sundhed tit kobles til identitet. Jeg har blandt andet læst med hos Trine og Maya og har nu fået lyst til selv at sætte ord på nogle af mine […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak! Af hjertet TAK for dette indlæg!! Amen (y)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg elsker, at du ikke lægger fingre i mellem! Jeg synes også, ordet balance er blevet udsat for et mindre misbrug af diverse sundhedsmedier i den seneste tid – men det du selv argumenterer for, er jo netop at det individuelle synspunkt afgør, hvad sundhed er. Dermed er balance (jep) i kosten, jo også individuelt. Som du selv nævner det, har sundhed mange ansigter; det har dette enkelte sundhedsaspekt også.
  Men hey, tak for et dejligt, konstruktivt synspunkt! Det er fedt, at du ikke bare synger i kor med alle andre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak for din kommentar, Michelle! Jeg giver dig helt ret i, at det virkelig er blevet misbrugt på det sidste – og det er jo netop, hvad jeg prøver at italesætte 🙂
   Og velbekomme – tak for dine pæne ord!

   Trine Theodora XX

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fantastisk dejligt indlæg, Trine.
  Jeg kunne ikke være mere enig! Hvorfor er der pludselig kommet det behov for konstant at vise, at man er mennesker som alle andre hvad angår kosten selvom man er sundhedsblogger – det ved dem ved skærmen da godt? Jeg synes det er vigtigt, at man husker på sit fokus på de sociale medier og at man allerede fra start af har sat sig fast, hvilke billeder og indlæg der skal ramme ens blog. Hvis man ikke allerede har gjort sig tanker om det, så kommer ens blog i alle mulige forskellige retninger og så mener jeg personligt, at man ikke selv har styr på, hvad man præcis vil med sin blog. Desværre synes jeg at mange blogs i dag har mistet deres fokus. Pludselig går de all in på kost og træning og pludselig har de et helt vildt stort behov for at vise billeder af slikskåle i flæng. Er det hele i virkeligheden bare en dårlig undskyldning over for sundhedsbloggeren selv og handler det hele i virkeligheden bare om at ride med på bølgen og please sine læsere??

  Tak for et godt indlæg

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Helt enig i at rigtig mange blogger har mistet deres fokus. Hvis du er sundhedsblogger, jamen så er det sundhed du skriver om. Derved ikke sagt at de ikke må spise slik osv, men ligefrem at de skal retfærdiggøre det. De er jo mennesker ligesom alle os andre. Jeg begynder lidt at miste troværdigheden til nogle af de blogs og instagramprofiler jeg følger. Desværre

   Men super godt indlæg Trine.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak, Ida!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for din kommentar, søde Sus. Det er meget interessant synes jeg, og helt klart værd at blive reflekteret over. En gang i mellem tror jeg alle har godt af lige at tænke over, hvad man gør – og hvorfor man gør det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

   Øh, Susan.. har du ikke lidt kørt samme stil med slikskålen på Insta?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg kan virkelig godt forholde mig til det du skriver. Og jeg vil give dig ret i langt det meste ! 🙂 ja, der er helt sikkert de typer der prøver st “retfærdiggøre” at de spiser udssundt. Man er garanteret en masse likes hvis man poster et billede med fedagsslik. Men jeg synes også det er vigtigt at vise et reelt billede af sin hverdag. Og ikke kun poste når man spiser sundt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Amen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sidse

  okay jeg er en flittig bloglæser – men har aldrig kommenteret før. Her må jeg bare sige: WORD!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er ret enig. Dog er min kæphest mere de sundheds bloggere der svinger alt efter hvad der er oppe i medierne. Hvis noget i forhold til sundhed og træning blivet omtalt negativt, så er der mange der er hurtige til af blogge på en måde så de også tager afstand.

  For under et halvt år siden, der var det det her med overtræning, og pludselig slulle alle dem der ellers gladeligt havde skiltet med at de trænede hver dag, til af holde hvile dage. Og tidligere var de ved af “dø” over en dag uden træning.

  Og nu er det som du skrive, kosten der er oppe og vende. Og alle skriver om balance i mellem det sunde og have plads til af “synde”.

  For mig virket det som om at en del forsøger at please deres følgere, i stedet for af stå ved deres egne meninger.

  Og jeg ved godt at alle kan skifte mening og ændre syn. Så er det bare lidt sjovt at rigtig mange sundhedsbloggere gør det samtidig :o)

  Tak for en god blog og et realistisk syn på sundhed, du er helt klart en af mine farvoritter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du har fuldstændig ret! Det er også en tendens, jeg har lagt mærke til. Tusind tak for din kommentar og for dine pæne ord! Jeg er glad for at høre, at jeg er en favorit 😀

   Trine Theodora XX

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Din Helle her er mere end enig i din flotte pointe smuks:)
  Alt med måde – og ja et sundt liv er HELE pakken. Og man er ikke liiiige sund hver dag på alle disse indikatorer. Punktum:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine M K

  Amen!! Har virkelig tænkt det samme det sidste stykke tid med alle de her sundheds- og balancedebatter, der kører på forskellige blogs. Som du også selv siger; der er ligeså mange definitioner af sundhed, som der er mennesker på jorden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, de fleste reagerer jo nogenlunde samtidig på en “trend”, er glad for du kan relatere til mine refleksioner. Tak for din kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sus

  Jeg synes at det er en relevant debat at tage op, hvad er sundhed? Og du har ret – det handler ikke kun om hvad vi propper i hovedet, uanset og det er broccoli eller fredagsslik.

  For 8-9 år siden gik jeg igang med et større vægttab, og det gik fint med vægten – den side af sagen blev fint nok sundere… Men samtidig befandt jeg mig også i et forhold, hvor min kæreste hele tiden ville lave om på mig, hvilket havde gjort mig sur/ked af det det meste af tiden. Det var først et stykke tid efter at vi var gået fra hinanden, at jeg begyndte at arbejde med mig selv og mit sind og den holistiske tankegang, at jeg for alvor følte mig sund og glad. Der var kommet den såkaldte balance, men det var ikke så meget set fra et mad-synspunkt, mere et livs synspunkt… Og derfra bestemte jeg mig for at jeg ville være tro mod mig selv, og nyde livet så meget som muligt – og selvom jeg over de sidste 2-3 år, har taget alle kg (alle 22) på, har jeg aldrig følt mig mere sund – for jeg har været glad og nydt livet…

  Nu er vi så nået til at de der kg nok skal af igen, men det er for mig kun en lille del af min sundhed…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sus, mange tak for din kommentar. Og hvor er det flot, at du kunne se, at det ikke var godt for dig at fortsætte forholdet. Det kræver altså virkelig noget! Jeg er sikker på, at du nok skal få smidt de kilo i et fornuftigt tempo – og det er helt sikkert meget lettere, når man har fundet troen på sig selv. Og at man ikke mindst kan hvile i sig selv.

   Trine Theodora XX

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Av for en bentræning