Nu som lærer i specialpædagogik

Racisme bunder i frygt og er så utroligt destruktivt

IMG_0057IMG_0107 IMG_0113Jeg har været i et kæmpestort dilemma omkring, hvorvidt jeg skulle skrive det her indlæg. Jeg har tænkt rigtig meget over det og talt om det med forskellige mennesker. I sidste ende kommer jeg alligevel frem til, at jeg jo har noget på hjerte. At det her er mit domæne, og det er netop tiltænkt formidling af mine tanker. Hvad end disse så måtte være.

I medierne er der endnu engang blusset en debat op, der tager afsæt i andre menneskers hudfarve, nationalitet og ikke mindst religiøse overbevisning, hvilket betyder, at der opstår lange kommentarspor på de sociale medier, som jeg med vilje vælger at styre udenom. Hvorfor? Fordi de er fyldt med kommentarer fra mennesker, som mener, at det er deres ret at ytre deres hadefulde holdning om andre mennesker… Ikke på baggrund af adfærd, men udelukkende på baggrund af noget så trivielt som hudfarve. Vores samfund er fyldt med fordomme. Mennesker er fordomsfulde… Men generalisering vil bare aldrig være et udtryk for hverken den hele eller eneste sandhed.

Jeg har gået i folkeskole på en modtagerskole, halvdelen af min gymnasieklasse havde ikke dansk som modersmål, jeg har i flere år arbejdet i ét af Aarhus’ mest belastede boligområder, og så kommer jeg fra en rigtig rejselysten familie. Jeg føler mig utroligt heldig, fordi jeg har haft rig mulighed for at lære om og være i fremmede kulturer og at have udenlandske venner. Jeg har haft rig mulighed for at opnå et nuanceret syn på verdenen.

Jeg er blevet truet af afghanske drenge, men jeg er blevet kysset af endnu flere. Jeg har datet iranere og blevet budt velkommen i deres hjem. Mine første tre kærester havde sort hår. Jeg har gået i klasse med en somalisk dreng, som blev mistænkt for terror og bombetrusler, men som i dag er aktiv i bekæmpelsen af ekstremisme. Jeg har hjulpet en arabisk pige gemme sig, fordi hun var bange for sin familie og oplevet hende kæmpe for sine rettigheder som kvinde. Jeg har elsket, jeg har hadet, grint med og grædt over drenge med anden etnisk baggrund end dansk. Jeg har sat mig ind i, hvorfor en kriminel udlænding handler, som han gør. Jeg har lyttet til flygtninge fortælle deres historie, og jeg har set sorgen i en ældre, afghansk fars øjne.

Jeg kommer aldrig til at være bange for nogen på baggrund af deres hudfarve eller religiøse overbevisning, jeg kommer aldrig til at dømme på baggrund af et menneskes nationalitet. Jeg har og vil fortsat altid med respekt hilse Salaam Aleikum, når jeg kommer i arabisktalende hjem. Jeg tror på, at forskellige kulturer beriger vores samfund, såfremt vi giver dem plads til at eksistere. Det gør mig hverken dum eller naiv. Jeg kalder det et mangfoldigt og rummeligt menneskesyn.

Jeg benægter ikke, at vores samfund står overfor en række udfordringer på integrationsområdet, ej heller lukker jeg øjnene for disse. Men kom nu lidt, Danmark, vi er et progressivt samfund. Vi er et moderne samfund, der tror på værdier som ligestilling og som håndhæver menneskerettigheder. Vi er ikke på kanten til at indføre hverken Sharialovgivning eller miste vores højtelskede demokrati. Fordomme bunder i uvidenhed og fodres af frygt. Frygt er noget tænkt; det er en illusion, og derfor er det utroligt irrationelt.

Jeg foragter racisme og mener, at det er et af de værste karaktertræk, et menneske kan besidde. Men jeg mener også, at det i virkeligheden bunder i netop uvidenhed. Det kommer fra dem, som ikke har haft samme muligheder som jeg har, dem som kun ser og hører de dårlige historier i medierne. Racisme er et udtryk for, at man i bund og grund ikke ved bedre.

Snæversynethed vil alle dage være væsentligt farligere og mere ødelæggende end en fremmed kultur nogensinde vil. I sidste ende handler det om gensidig respekt, at acceptere hinanden og vores forskelligheder. Hvorfor skal vi absolut provokere og såre hinanden med vilje i ren og skær trods eller blot for provokationens skyld? Hvorfor skal hudfarve og religion gang på gang blive til genstand for en unuanceret samfundsdebat og give politiske partier muligheden for at føre propaganda og udnytte folks uvidenhed og frygt?

Jeg tænker, at det er meget normalt, at mennesker har forbehold overfor det ukendte. Men der er faktisk slet ikke noget at være bange for. Jeg har ondt af folk, der ikke har haft samme muligheder som mig for at udvide deres horisont. Jeg kan bare prøve at opfordre til, at man anerkender og omfavner hinandens forskelligheder. At man stopper med at ytre generaliserende holdninger, der ikke har noget belæg, men i stedet for forholder sig kritisk til den enkelte situation eller debat. Mød andre mennesker med smil, nysgerrighed og interesse. Stil spørgsmål, hvis du ikke forstår dem! Man risikerer kun at blive et bedre menneske af det selv og måske endda at lære noget nyt. Man skal blot turde åbne øjnene for mulighederne. Vi er allesammen mennesker, og vi har allesammen ret til at være her.

IMG_0027 IMG_0063 IMG_0011

★★★

Follow on BLOGLOVIN’ // FACEBOOK // INSTAGRAM

17 KOMMENTARER

 • Det er et af de bedste blogindlæg, jeg har læst længe. Godt, du skrev det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Jeg har selv en tyrkisk kæreste, og har mødt så meget modstand fra mine veninder. De tror alle, at jeg bliver tvangsgift og at han har flere kæreste end mig. De stemmer kun DF pga. deres indvandrerpolitik, og intet andet. Men TAK! Du rammer altid plet, og du formår at være ærlig uden at være stødende. Tak for dig, og tak for du altid er så pisse sej, åben og ærlig! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt skrevet! Det er så vigtig debat, fordi det handler om mennesker. At dømme folk på deres hudfarve, religion eller det land, de (eller deres forældre eller bedsteforældre) tilfældigvis blev født i, kommer vi ikke langt med. Til gengæld er jeg overbevist om, at vi kommer langt med en en god integration, hvis vi vil bruge tid på at forklare og forstå.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg kunne på ingen måde have formuleret dette bedre selv. Jeg er fuldstændig enig! Lækkert at dit lille hjørne af nettet sætter fokus på et emne som dette 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Du er så pisse sej Trine! Og jeg kunne ikke være mere enig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jonna

  Godt skrevet Trine – respekt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  HØRT og snart også delt 😊👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Yasemin

  Flot, flot skrevet!
  Hvor har du evig ret i alt hvad du skriver.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Respekt herfra. Tror virkelig du har ret i dine pointer, men tror desværre også, det er svært sådan lige at ændre – især herude vestpå, hvor jeg kommer fra. Her er der ikke just meget multikulturalisme i gaderne, og de fleste får vel deres viden om indvandrer, flytninge osv. fra medierne, som sjældent tegner et særligt positivt billede, kan man vist godt sige. Det er virkelig en svær problemstilling – selvom det kan lyde simpelt: Ikke døm nogen, du ikke kender. Men for søren, hvor er mange mennesker verdensmester i den disciplin. Jeg trøstes dog med, at der findes folk som dig, og ikke mindst folk som netop er villige til at udvide deres horisont og blive klogere på andre kulturer. Tror nemlig også, at det langt hen ad vejen er med til at komme racisme og fremmedhad til livs.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine Kjær

  Tak Trine! Tak fordi du siger noget, der er så rigtigt! Jeg kan ikke være mere enig med dig. Jeg bliver skræmt, når jeg oplaver, hvor fjendske og respekløse mennesker overfor andre mennesker med en anden etnisk baggrund end dem selv.

  Du er er fantastisk menneske og en kæmpe inspiration. Dine venner og veninder er heldige at have dig i deres liv. Bliv ved med at inspirere så mange mennesker som du gør! Tak.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Velskrevet, sagligt og nøgternt! Flere af dig <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernilld

  TAK Trine!!!!! Fantastisk indlæg

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Kæmpe tak for at du udgav det! (Jeg heppede på snappen) 😉
  Jeg er ved at skrive speciale om populistiske højreradikale vælgeres holdninger, så det fylder meget i min verden lige nu. Jeg bliver så ked af det, når jeg hører folk ytre sådanne holdninger, men samtidig tror jeg, det er supervigtigt, at vi prøver at forstå dem. Ellers får vi aldrig rykket noget i vores samfund. Heldigvis gik det godt i Østrig for en uge siden, men både UK’s EU-afstemning om lidt, Trump og Le Pen bliver afgørende valg for verdens (specielt Europas) fremtid, så det er virkelig et vigtigt emne at holde fokus på!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ketrol

  Jeg er en stolt mor, lige nu ❤️❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Spot on! Du har så ret og jeg tror også at racisme ofte bunder i uvidenhed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Sk

  Jeg kommenterer ikke ret tit på blogs men; hvor har du bare ret! Jeg er 100% enig i alt, hvad du skriver i dette indlæg. Jeg bliver så ked af det og sur, når folk dømmer alle over én kam. Man vil altid kunne finde brodne kar indenfor forskellige grupper/typer af mennesker, men det giver bestemt ikke en ret til at dømme andre inden for samme gruppe/type!

  Jeg håber specielt, at din opfordring om “at man stopper med at ytre generaliserende holdninger, der ikke har noget belæg, men i stedet for forholder sig kritisk til den enkelte situation eller debat”, når ud til en masse mennesker, for det er virkelig et kort og præcist budskab, som mange kunne tage ved lære af!

  Herudover vil jeg bare sige tak, fordi du lader os få lov til at følge dig på de sociale medier. Du formår at skille dig ud og virker som en super cool person! Keep up the good work.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  <3

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu som lærer i specialpædagogik