Mindfuck - om at se stor ud

Formål, tilvalg og fravalg

For det første vil jeg gerne sige tusind tak for al jeres positive og opmuntrende respons til mit (for mig) ret personlige indlæg i går. Jeg er glad for, at jeg har muligheden for at åbne mig op uden at frygte nedladende eller demotiverende kommentarer. Jeg har nemlig på ingen måde lyst til at skulle retfærdiggøre mine valg eller mine følelser, og det er dejligt at være i et forum, hvor det er tilladt at være sårbar og ikke mindst hudløst ærlig. Jeg havde en off day, og det tog I rigtig godt imod – og jeg måtte da også lige læse mine egne ord om at tale ordenligt til sig selv igen og pakke selvmedlidenheden væk. Den kommer jeg ingen vegne med.

IMG_1186Jeg har lyst til at være en inspiration, en motivationsfaktor. Hvis bare én kunne kigge på mig og tænke på grund af dig, gav jeg ikke op – så er jeg en lykkelig pige. Det er en af grundene til at jeg har min blog og det er en kæmpestor faktor i forhold til min personlige motivation. Jeg føler ikke, at jeg behøver at retfærdiggøre overfor jer, at jeg ikke har lyst til at drikke hver weekend eller at spise kage, hver gang muligheden byder sig, fordi jeg har et formål med at lade være. Hvilket egentlig er det, jeg vil have fokus på i dette indlæg.

Jeg har tidligere skrevet om at sige nej tak. Jeg synes dog at jeg ofte støder på formuleringen “alt med måde” og at man ikke “forbyder sig selv noget” – det har jeg lyst til at udfordre lidt. Fordi det kommer helt an på hvad ens fokus er og ikke mindst hvad ens mål er. Det kan ikke nytte noget, at jeg skal lægge øre til at et stykke kage gør dig altså ikke tyk, nej, det gør det helt sikkert ikke. Men hvis jeg hver evige eneste gang, jeg blev tilbudt kage, tænkte på den måde, jo, så bliver jeg rent faktisk tyk. Hvis jeg siger ja tak hver gang, jeg har muligheden for det, så ødelægger jeg min sunde livsstil. Det handler ikke om for mig, at jeg skal forbyde mig selv noget eller ej – for rent psykologisk, så vil man kun få endnu mere lyst til bland selv-slik og mazarintærte, hvis jeg fik at vide, at jeg ikke måtte spise det. Det handler om at jeg ikke har lyst til det. Jeg er træt af at skulle retfærdiggøre mig selv i hverdagen overfor folk, der ikke har samme sundhedssyn eller samme livsstil, som jeg har.
Jeg fravælger usunde sager og tilvælger de sundere alternativer. Så kan man godt begynde at argumentere for, at jeg i forbindelse med min aprilchallenge rent faktisk forbyder mig selv sukker. Og ja, det gør jeg. Men det gør jeg med et formål og med et mere langsigtet mål for øje. Og det er netop de langsigtede mål, som danner grundlag for de valg, som man tager fra dag til dag. Hvis man går lang tid uden at der sker noget positivt på eksempelvis vægten, når man ser tilbage på al den tid, man har brugt på at opnå et bestemt mål og pludselig befinder sig i nuet og er ligeså langt fra målet, som da man startede, så vil jeg mene, at der grundlæggende skal pilles ved ens til- og fravalg.

I hele livet handler det om at have et formål. Vi skal simpelthen have et formål med det vi gør, før det giver mening og før vi er villige til at arbejde for det. Det ligger dybt i os. Tænk bare tilbage på matematiktimerne i folkeskolen – hvor man kan nikke genkendende til spørgsmålet “Jamen, hvad skal vi bruge det til?“. Vi har brug for formål helt generelt – og med formål kommer mål. Kortsigtede som langsigtede. Det er simpelthen ikke muligt at foretage sig noget i ens liv, hvis ikke man har et formål med det. Hvad enten det gælder sunde spisevaner, træning, jobbet eller studiet – så har alting et formål. Så kan det godt være at formålet er ikke at blive fyret eller at få overskud i hverdagen eller blot at smile, men et formål er et formål. Derfor tror jeg også på, at man bliver nødt til at have nogle mål for sig selv – ikke at forveksle med formålet. Fordi den største motivationsfaktor må være, når man når sine mål og ens formål derfor har givet mening.

Signature

1 KOMMENTAR

  • Hørt! det handler langt mere om de tanker man har om sig selv og til sig selv end om præcis hvilke valg man tager.. Tænker man i: “nej, det MÅ du ikke” eller tænker man: “du VÆLGER sund mad til og gør noget godt for din krop” – det gør en stor forskel!

    Jeg er også på sukkerfri april, men prøver at se det som et tilvalg af sundere sager! 😀 Om det lykkedes at jeg er positiv hele måneden, det må tiden så vise 😉

    Men rigtig godt emne og godt skrevet!

    Anna – http://wonderwomanwannabe.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mindfuck - om at se stor ud