Choko/kokos muffins

Afhængig af træning?

Det er ikke så længe siden, at Go’ Morgen Danmark tog dette emne op. Der var en gæst i studiet, der trænede absurd meget og som var diagnosticeret som træningsafhængig. Jeg vil gerne lige slå én (fulstændig individuel) ting på plads; det kræver IKKE at man træner 2-3 timer om dagen 6-7 dage om ugen for at opnå resultater – hverken vægtøgning eller vægttab. Da jeg har beskæftiget mig mest med vægttab, så er det den vinkel, jeg vil have i dette indlæg. Det er langt mere effektivt at træne 30-60 minutter ved høj intensitet 3-4 gange om ugen, end det er at træne 2-3 timer ved moderat intensitet 5-6 gange om ugen. Og så kan det godt være at man kaloriemæssigt har forbrændt mere efter 3 timers moderat træning, men har man givet den alt hvad man overhovedet kan i en time, så vil ens efterforbrænding vare i væsentligt længere tid og det vil på sigt give en højere forbrænding og en forbedret basalforbrænding. Godt så.

squatPersonligt træner jeg 4-5 gange om ugen, typisk fordelt på 3 dage med løb og 2 dage med styrketræning. Nogle gange omvendt, men det er nogenlunde sådan, det fordeler sig. Siden årsskiftet har jeg fuldstændig skåret holdtræning væk, og selvom det før var en stor motivationsfaktor for mig at komme afsted til træning, når jeg var meldt på hold, så har jeg opnået langt mere, efter jeg er begyndt at træne selv.

Men er jeg afhængig af træning? Hertil må svaret være nej, det mener jeg ikke, at jeg er. Jeg er ikke afhængig af selve træningsakten, af den høje puls, sveden og at mærke kroppen presses til det yderste. Kan jeg godt li’ den følelse? Ja. Er jeg afhængig af den? Nej. Jeg kan sagtens lade være med at træne i en uge, ingen problemer. Jeg bliver ikke rastløs, jeg får ikke abstinenser, og jeg savner det egentlig heller ikke. Altså selve træningen. Der er mange andre faktorer, der spiller ind på, at jeg får lettet røven alligevel, men jeg har aldrig følelsen af, at jeg bare slet ikke kan vente med at få 60 kg på nakken og sætte mig ned på hug. Nej, jeg er ikke afhængig af træning. Men synes jeg, at det er fedt at træne? Ja.

Dét, som jeg er  afhængig af er de resultater, som træningen medfører. Når jeg kan se på min krop, at det giver pote! Når jeg kan mærke, at jeg bliver bedre. Når vægten er gået ned, når maven er blevet fladere, musklerne større, stærkere og mere markeret,når jeg kan læsse flere kilo på vægtstangen, eller når jeg pludselig kan  løbe hurtigere og længere. Det er dét, som er stærkt vanedannende, og som jeg bliver ved med at søge. For at opnå de her resultater, ja, så bliver jeg nødt til at træne. Jeg bliver ikke nødt til at træne i flere timer, jeg bliver nødt til at være effektiv, når jeg træner. Den rytme, som jeg har pt, fungerer rigtig godt for mig, og jeg er nede med mit full body styrketræningsprogram, som jeg deler med jer, så snart jeg har fået taget nogle billeder til indlægget.

flexHvad vil jeg med det her indlæg? Jo, jeg vil gerne vise jer, at det er helt okay, at man ikke hader sine hviledage og det er helt okay, at man ikke prioriterer flere timer hver dag til træningen. Det er helt okay, at man ikke glæder sig hele dagen til at komme ud at løbe. Men vi ved jo godt alle sammen, at vi har det godt med os selv, når vi har trænet. Den følelse af at have givet sig, det er en dejlig følelse. Og så er det helt i orden at hade sit liv undervejs. Jeg træner, fordi resultaterne gør mig glad, og jeg har brug for resultater for at holde motivationen oppe. Så ja, jeg er afhængig af alt det, som træningen giver mig – men selve træningen, not so much 😉 Jeg kan sagtens lade være, men det gør jeg naturligvis ikke.

Signature

2 KOMMENTARER

 • Tine

  Genialt indlæg! Jeg kan kende mig selv i alt, du skriver. Og hvor er det da dejligt at høre, at andre har det ligesom mig. Der er dage, hvor overskuddet er i top og jeg føler jeg er en maskine der kan blive ved og ved med at yde max. Og så er der andre dage, og dem er der flest af, hvor træning bare er noget, der skal overståes. Hvis det er helt skidt, så lader jeg hellere være, og giver den ekstra gas næste gang. Men resultaterne er i den grad kommet alligevel, og det er f….. en fed følelse – som jeg er blevet totalt afhængig af:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er fuldstændig enig! Dejligt at du kan nikke genkendende til det, jeg skriver 🙂 Og tusind tak for din respons.

   Kh Trine Theodora

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Choko/kokos muffins